Pochodnia Szwedzka – wygodne gotowanie na biwaku!

#lesny_poradnik#anorak_cwaniak

Szybkie gotowanie w terenie ?

??Pochodnia Szwedzka??
Dziecinnie proste – Jadzia Wam to udowodni…

Przygotuj siekierę, pieniek, kawałek druta, cztery gwoździe i rozpałkę.

? Rozłup pieniek na cztery części.
? Włóż rozpałkę w osi pieńka (na dół Jadzia dała korę brzozową, nad nią smolne szczapki – można je uzyskać z dolnej części pnia uciętego drzewa iglastego).
?Skręć pieniek drutem – szczeliny muszą być na tyle duże, żeby był dostęp powietrza do rozpałki.
?Wbij cztery gwoździe tak, aby naczynie stało stabilnie.
?A teraz… OGIEŃ! ?

Nasza pochodnia:

– została zdobiona w 15 min,
– paliła się wydajnie ok 50 min,
– zagotowała litr wody w ok 6 min.

Powodzenia na szlaku i poza nim,
Z Błękitnym Niebem ?